- De Amerikaanse fondsmanager Bruce Berkowitz startte zijn carrière bij zakenbank Merill Lynch.
- Met een eigen vermogensbeheerder heeft Berkowitz zich gespecialiseerd in bedrijven die in ongenade zijn geraakt op de beurs, maar die onderliggend grote kansen bieden.
- Met Business Insider deelt Berkowitz hoe hij ‘fallen angels’ selecteert.
- Lees ook: Waarom het na de recente beursrally handig kan zijn om je in te dekken tegen een daling van aandelenkoersen – 3 manieren waarop je dat kunt doen
In de afgelopen tien jaar heeft de Amerikaanse beleggingsfondsbeheerder Bruce Berkowitz vooral ‘hausses’ en ‘baisses’ meegemaakt, en bijna niets daartussenin.
Berkowitz begon zijn carrière bij zakenbank Merrill Lynch en werkte daarna voor zakenbanken Lehman Brothers en Smith Barne. Vervolgens richtte hij in 1997 Fairholme Capital Management op en lanceerde eind 1999 het vlaggenschip Fairholme Fund. Dit beleggingsfonds beheert hij in z’n eentje.
In de eerste tien jaar groeide het beleggingsfonds van een paar miljoen naar meer dan 10 miljard dollar aan belegd vermogen. Het Fairholme Fund boekte jaarlijkse rendementen van ruim 13 procent, die de prestaties van de S&P 500-index fors overtroffen.
Maar in de afgelopen 11 jaar heeft het fonds van Berkowitz het moeilijker gehad. Sinds 2014 is het Fairholme Fund elk jaar geëindigd bij hetzij de beste 4 procent van vergelijkbare beleggingsfondsen, of bij de zwakste 4 procent, volgens gegevens van databureau Morningstar.
Als je door de jaarlijkse schommelingen van het fonds heen kijkt, loonde het de afgelopen vijf jaar wel om in het Fairholme Funds belegd te blijven. Het beleggingsfonds staat over die periode in de top 6 procent van zijn categorie. Afgelopen jaar behoord het zelfs tot de 1 procent best presterende fondsen, volgens Morningstar.
Opvallend is dat Berkowitz niet alleen belegt met het geld van klanten, maar ook voor zichzelf en zijn familie, waardoor er voor hem persoonlijk meer op het spel staat.
"Het Fairholme Fund is altijd gebaseerd geweest op het soort beleggingen dat ik voor mijn gezin zou willen doen", zegt Berkowitz tegen Business Insider.
Hoe je 'fallen angels' identificeert op de beurs
Bij de speurtocht naar interessante aandelen zoekt Berkowitz ondergewaardeerde bedrijven die anderen hebben afgeschreven.
"Ik heb de neiging om te beleggen in bedrijven die je 'fallen angels' zou kunnen noemen. Mijn overtuiging is dan dat dergelijke bedrijven weer zullen opkrabbelen", geeft Berkowitz aan. "Ik beleg meestal niet in bedrijven die het heel goed hebben gedaan, vanwege het risico dat ze minder zullen presteren."
Wat de waardering van aandelen betreft kijkt Berkowitz naar de verhouding tussen de koers en de vrije kasstroom en de koers-winstverhouding. Hij kijkt eerst naar de waardering van bedrijven op basis van historische winsten, voordat hij zich op de toekomst richt. Beide perspectieven bieden cruciale informatie over een bedrijf.
"Het is belangrijk om terug te kijken, maar het is net zo belangrijk om vooruit te kijken", zegt Berkowitz. "Het heeft geen zin om auto te rijden door in de achteruitkijkspiegel te kijken."
Berkowitz is het meest geïnteresseerd in bedrijven die aanzienlijke, stabiele kasstromen genereren in het heden, in plaats van te jagen op de belofte van toekomstige winsten. Aandelen die een gezond dividend uitkeren, behoren vaak tot zijn favorieten.
3 beleggingslessen van een fondsmanager met 25 jaar ervaring
Berkowitz beheert het Fairholme Fund inmiddels 25 jaar en noemt drie belangrijke beleggingslessen die hij in die periode heeft geleerd.
Beleggers moeten zorgen dat ze zich indekken tegen verliezen, voordat ze winst proberen te maken, aldus Berkowitz.
Een belegging die de helft van zijn waarde verliest, moet in waarde verdubbelen om het verlies goed te maken. Daarom let Berkowitz vooral op het beperken van de neerwaartse risico's, ook omdat veel van zijn klanten ouder zijn en dus een kortere beleggingshorizon hebben.
Een ander cruciaal onderdeel van beleggen is aandacht voor het managementteam van een onderneming, aldus Berkowitz. Maar al te vaak zijn leidinggevenden gericht op het behouden van hun baan of het verhogen van hun eigen beloning, in plaats van de noodzakelijke offers te brengen voor aandeelhouders.
Een belangrijke les hierbij is dat je geen goede deal kunt sluiten met een slecht persoon - ongeacht de financiële waarde van een bedrijf op de balans. Berkowitz: "Daarmee bedoel ik dat ik de CEO van een bedrijf altijd heb gezien zoals de marine een kapitein van een boot ziet: als het schip zinkt, ben jij de laatste die eruit gaat. En als het moet, ga je met het schip ten onder om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is."
Tot slot is Berkowitz zich bewust van de invloed van regelgeving, omdat hij heeft ervaren dat overheidsbesluiten bedrijven kunnen raken op een manier die los staat van de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Daarom probeert hij om factoren waar hij geen invloed op heeft, te beperken.
Momenteel bevinden veel van zijn favoriete beleggingen zich in de energiesector, met name de olie- en gasindustrie. Daar zitten veel bedrijven met een sterke kasstroom, aantrekkelijke dividenden en lage waarderingen.
"Mensen realiseren zich niet hoe belangrijk olie en aardgas zijn", zegt Berkowitz. "Zonne-energie en windenergie kunnen dat niet allemaal vervangen. De zon schijnt niet altijd en de wind waait niet altijd."